În urmă cu 23 de ani, când am ieşit pe străzile Timişoarei, nu aş fi crezut că voi trăi vremurile în care tinerii, în majoritate lor, angajaţi ai multinaţionalelor, care se bucură de un venit substanţial, să agite pe străzi pancarte cu mesajul: "Jos capitalismul" şi “Corporatismul nu face legislaţia!" La o primă vedere, vi s-ar părea un non-sens ca de dimineaţă, până după- amiază, să fii corporatist, iar seara să agiţi steaguri contra celor care îţi plătesc salariul.
Problema este mult mai profundă. Chiar astăzi vorbeam cu un distins profesor universitar, domnul doctor Dorin Sarafoleanu, despre această stare de dedublare a individului, pe care noi l-am numit generic hipster, cu toate că încadrearea e pur formală.
În ultima sa carte, “Comunicare – voce, limbaj, artă, tehnologie", prestigiosul ORL-ist, membru al Academiei Române, lansează curajos asumţia: “inteligenţa se moşteneşte". După o experienţă de-o viaţă, domnia sa are şi forţa argumentului. Din gena românilor a dispărut vocaţia construcţiei, în jumătate de secol, comunismul a distrus elitele gânditoare, înnăscute, educate, vechii boieri au fost trimişi la Canal, “inteligenţa moştenită genetic" a fost uzurpată de “Omul Nou", aceea fiinţă înzestrată cu putere de muncă, dar deposedată de dreptul natural al gândirii. Inteligenţa se poate forma şi prin educaţie, dar nimeni nu a fost interesat să ajute şcoala, profesorii fiind ţinuţi înadins în sărăcie.
Majoritatea protestatarilor de astăzi sunt născuţi la sfârşitul comunismului şi începutul lumii noi, a libertăţii. În goana după venituri cât mai mari, părinţii crescuţi în comunism, care n-au avut de unde să aspire spiritul antreprenorial, nu s-au ocupat nici de formarea pro-capitalistă a copiiilor lor. Un sistem ticăloşit, ajuns la putere din structurile fostei securităţi, nu a avut interesul să cultive sămânţa rodnică a dezvoltării umane prin forţa