Rromii din Maramureş nu se înghesuie la educaţie. O arată cifrele prezentate astăzi în cadrul întâlnirii avute cu subprefectul Pamfil Bercean pe probleme de rromi, semn că procesul de educare a rromilor este unul extrem de anevoios şi greoi. Ministerul Educaţiei a alocat pentru anul şcolar 2013-2014 în învăţământul de stat liceal un număr de 264 de locuri alocate special elevilor de etnie rromă. Din cele 264 de locuri au fost ocupate ...31. La Universitatea de Nord Baia Mare au fost alocate 9 locuri pentru elevii de etnie rromă, dintre care până la ora actuală au fost ocupate doar 3, respectiv la Litere, Management şi Inginerie.
Sunt cifrele de la care se pleacă în acest an şcolar şcolar pentru această etnie, respectiv universitar care stă să înceapă. Cifre care, susţin responsabilii pe problemele rromilor din cadrul Instituţiei Prefectului Maramureş, sunt ceva mai bune decât cele de anul trecut. Când, spre exemplu, la Universitatea de Nord, din cele 9 locuri alocate rromilor nu fusese ocupat niciunul. În acest an avem 3.
“E un progres vizibil, având în vedere aceste cifre. Prefectura Maramureş a transmis o adresă către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, pentru a vedea care copii sunt dispuşi să acceze locurile pentru rromi. Am aflat că 17 copii rromi se află într-o formă de plasament, adică instituţionalizaţi.”, a declarat Cristina Moldovan, responsabil pe problemele rromilor din cadrul Instituţiei Prefectului.
Sunt însă şi unităţi şcolare care sunt prea mici pentru numărul mare de elevi rromi prezenţi. Este cazul şcolii din Şomcuta Mare, unde astăzi s-a tras un semnal de alarmă vizavi de modul cum aceşti copii vor învăţa în anul şcolar care tocmai ce a început. Subprefectul Pamfil Bercean le-a promis celor de la Şom,cuta Mare că va face o vizită în teren în data de 18 septembrie, cu începere de la ora 12:00 fiind aştepta