SUA au forţat Damascul să renunţe la armele chimice, însă demersul diplomatic este o victorie a lui Vladimir Putin. Oficialii americani îşi îndreaptă acum atenţia către Iran, pe care Obama l-a avertizat că ambiţiile sale nucleare „reprezintă o problemă mai importantă decât arsenalul chimic din Siria”. De la ora 11.00, jurnaliştii „Adevărul” discută cu analistul politic Oana Popescu şi Dumitru Constantin, specializat în Orientul Mijlociu.
Preşedintele Barack Obama n-a mai avut răbdare să aştepte ca şeful diplomaţiei americane, John Kerry, alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, să anunţe că au găsit o soluţie pentru dezarmarea chimică a Siriei.
Cu o zi înainte ca anunţul să fie făcut, un Obama surprinzător de încrezător - în contrast cu eşecul campaniei duse pentru o intervenţie militară în Siria - a avertizat într-un interviu acordat postului de televiziune ABC că „iranienii trebuie să înţeleagă că, pentru noi, ambiţiile lor nucleare reprezintă o chestiune mult mai importantă decât armele chimice din Siria”.
„Cred că iranienii au înţeles că nu trebuie să se bazeze pe faptul că, dacă n-am atacat Siria, nu vom ataca nici Iranul”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Faptul că Statele Unite au condus de la începutul acestui an eforturile internaţionale în favoarea unei intervenţii militare pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la interesele regionale ale americanilor.
Iranul este principalul aliat regional al Siriei, motiv pentru care există multe voci care afirmă că determinarea preşedintelui american Barack Obama de a ataca regimul de la Damasc are totodată ca scop slăbirea influenţei tot mai puternice a Teheranului în Orientul Mijlociu.
„Scopul Statelor Unite nu are legătură cu drepturile omului, ci cu a dis