Interventia presedintelui Basescu legata de posibila interventie a BNR privind achizitia aurului de la Rosia Montana in vederea cresterii rezervelor Statului nu a ramas fara urmari. Daca o asemenea decizie se va lua la nivel politic, actuala lege obliga BNR sa cumpere aurul in baza unor licitatii, la cel mai bun pret din piata. Drept este ca legea poate fi modificata. HotNews. a obtinut punctul de vedere al unui membru al Consiliului de Administratie din Banca Centrala, care prefera discretia pentru a nu se intelege ca intervine in vreun fel in politica Guvernului.
Precizarile membrului CA al BNR facute in calitate de specialist in economie:
1. Regimul de rezerve de aur al bancii centrale este extrem de complex, mai ales atunci cand vorbim de rezerva international a unei tari, rolul economic fiind legat de securitatea economica, in sens de a se asigura valuta fie pentru viitoarele importuri ale tarii pe urmatoarele luni, fie plata datoriilor tarii pe termen scurt. Principial vorbim de functionarea pietei valutare a unei tari si de limitele acceptabile de variabilitate a cursului de schimb, o banca centrala avand dreptul de a interveni pe piata valutara. Evident in ordine se intervine cu rezerva in valuta, cea de aur fiind ultima posibilitate, in sensul ca se poate admite un swap aur-valuta cu o alta banca centrala, cu recuperarea aurului la o dat ulterioara, caz mai rar azi.
2 Banca centrala poate sa fie un depozitar fizic de aur al statului, folosind camerele de tezaur disponibile, caz in care serviciile de depozitarea sunt pe spezele statului, dar acest aspect de regula trebuie sa fie trecut in legea bancii centrale, ca poate face simple depozitari de metale pretioase contra cost.
3. Regimul aurului in rezerva unei banci centrale intra sub incidenta managementului rezervelor internationale, in sensul ca ele,