Mii de elevi din judeţul Timiş ar fi trebuit să meargă la şcoală fără să plătească niciun ban pentru transport, însă sunt nevoiţi să achite din propriul buzunar aceste abonamente. “Există riscul ca o mare parte din elevii navetişti care vin la liceu la Timişoara să abandonze şcoala”, atrage atenţia Aura Danielescu, inspector şcolar adjunct. Şi asta pentru că 4.800 de elevi nu şi-au mai primit banii de navetă din luna ianuarie a acestui an. Astfel, Ministerul Educaţiei trebuie să vireze 2,7 milioane de lei către Inspectoratul Şcolar Timiş ca să poată fi acoperite aceste datorii. “Este o problemă gravă, nu ştiu cum o să se descurce copii care vin de la sat să înveţe la Timişoara pentru că abonamentele sunt foarte scumpe, mulţi dintre copii sunt săraci, nu au cum să se descurce şi mă tem că vor abandona şcoala”, este de părere Aura Danielescu. Potrivit inspectorului şcolar adjunct, în acest an, numărul navetiştilor a crescut cu o mie, astfel că Ministerul Educaţiei va trebui să deconteze abonamentele la 5.700 de elevi navetişti.
Mai mult, Aura Danielescu atrage atenţia că Guvernul intenţionează să aloce şi mai puţini bani pentru acoperirea abonamentelor de transport ale elevilor. Concret, Ministerul Educaţiei doreşte ca elevii să primească 26 de lei pentru o distanţă de trei kilometri, iar pentru fiecare kilometru în plus până la distanţa de 50 de kilometri copilul să mai primească o sumă de doar lei. Astfel, unui copil care face naveta de la Timişoara la Maşloc i se vor deconta doar 90 de lei din abonamentul de 225 de lei.
Mii de elevi din judeţul Timiş ar fi trebuit să meargă la şcoală fără să plătească niciun ban pentru transport, însă sunt nevoiţi să achite din propriul buzunar aceste abonamente. “Există riscul ca o mare parte din elevii navetişti care vin la liceu la Timişoara să abandonze şcoala”, atrage atenţia Aura Danielescu, inspecto