Lumea ar trebui să se înveselească privind semnalele economice pozitive pe care zona euro le trimite aproape continuu în ultimele zile. Deşi criza continuă să reverbereze, este clar că situaţia zonei euro se normalizează, atât ciclic cât şi structural, scrie într-un articol publicat în Financial Times ministrul de finanţe al Germaniei Wolfgang Schaeuble. El este considerat a fi mentorul cancelarului Angela Merkel, cel mai puternic politician din Europa.
Ceea ce acum se întâmplă se dovedeşte a fi exact ceea ce au prezis arhitecţii cu mintea limpede ai planului de gestionare a crizei, continuă ministrul german. Reparaţiile structurale şi fiscale îşi produc efectele, consolidând fundaţia creşterii economice sustenabile. Aceasta i-a luat prin surprindere pe observatorii critici, deşi nu ar fi trebuit, întrucât ceea ce se întâmplă acum s-a întâmplat şi înainte, de multe ori şi în multe locuri. În pofida a ceea ce criticii strategiei europene anticriză vor să credem, noi trăim într-o lume reală, nu într-un univers paralel în care principiile economice dovedite nu se pot aplica.
Luaţi ca exemplu Germania. La sfârşitul anilor 1990 această ţară era, fără îndoială, „bolnavul“ Europei, văzut atât de comentatorii interni, cât şi de cei străini ca necompetitivă şi fără şanse de revenire. După un ciclu de urcuşuri şi coborâri care a urmat reunificării în 1990 şi după adoptarea euro la un curs de schimb foarte ridicat, rata şomajului a crescut, numărul şomerilor ajungând la 5 milioane în 2005. Investiţiile au scăzut, iar finanţele publice s-au deteriorat, în timp ce politicienii păreau neputincioşi. Decizia de a rupe acest trend a fost una colectivă, aducând împreună aproape toate partidele din spectrul politic, angajatorii şi sindicatele.
„Companiile şi sindicatele au lucrat împreună pentru a face piaţa muncii mai flexibilă“
Primul val de aju