1 /.
Fiecare al şaselea şofer de troleibuze din Capitală este o femeie. Reprezentatele sexului frumos sunt mândria oricărui parc de troleibuz din Chişinău. Din cei aproximativ 600 de şoferi de troleibuze, peste 100 sunt femei. Se trezesc o viaţă la ora patru dimineaţa şi se culcă după miezul nopţii. Au familii, copii, dar au învăţat să facă faţă la toate greutăţile. Din păcate, pe an ce trece tot mai puţine tinere vin să se angajeze în calitate de şofer de troleibuz.
Ala Poperecinaia este cel bun şofer printre femei,chiar dacă conducerea spune că a fost mai bună decât unii bărbaţii. Astăzi este şofer pe troleibuzul numărul 8, unul nou. Trecută de 50 de ani, frumos îmbrăcată şi cu zâmbetul pe buze, este cu ochii în patru la drum. Când a luat premiul în 2012, spune că pentru ea a fost ceva obişnuit. "N-am avut emoţii pentru că asta fac în fiecare zi. M-am emoţionat însă când am primit premiul din mâinile unui şofer de formula 1 din Germania. Am uitat cum îl cheamă, dar sigur n-a fost Schumacher", spune zâmbind şoferiţa.
În concediu visează că-i fură troleibuzul
Când a urcat prima dată pe troleibuz, abia împlinise 18 ani. A citit undeva în ziar că salariul şoferului de troleibuz, pe atunci, era destul de mare. Aşa cum Ala era cea mai mare dintre cei cinci fraţi au săi, a decis să meargă numai pentru asta la şoferie, ca să-şi poată ajuta familia. Era atât de firavă încât nici nu putea roti volanul troleibuzului. "Mergeam foarte rău. Instructorul meu se enerva pe mine, iar o dată mi-a zis că oricât aş munci, din mine şofer de troleibuz n-o să iasă. Îmi amintesc că am plâns câteva zile. Chiar şi astăzi, după 35 de ani de lucru, nu pot să uit cuvintele lui", îşi aminteşte Ala Poperecinaia.
După acele cuvinte şi-a pus în gând să ajungă cu orice preţ şofer de troleibuz. Şi a ajuns. Acum ea îi instruieşte pe alţii, dar recunoaşte că întotdea