Semnele care arata dependenta de calculator
Computerul este un nou obiect de investire subiectiva in lumea contemporana. Acest tip de investire se refera doua modalitati de satisfactie resimtita subiectiv:
- satisfacerea pulsionala prin intermediul jocului, al relationarii, comunicarii, tendintelor proactive, fantasmelor etc.;
- satisfacerea utilitara la nivel social si individual.
Cele doua modalitati de satisfacere subiectiva vizeaza polimorfismul manifestarilor subiective fata de acest obiect (calculatorul) care are la baza neimplinirea unor dorinte inconstiente si mecanismul de defensa specific implicat in aceasta activitate.
In lumea contemporana calculatorul este un obiect tinta al transferului, fiind investit cu calitati eminamente umane. Se spune (nu de putine ori) ca in viitor computerul va gandi ca oamenii, poate chiar mai mult decat atat. Cu toate acestea, computerul este si o sursa de frustrare, neajutorare, mai ales atunci cand nu raspunde nevoilor si scopurilor subiective. De multe ori dificultatile hardware sau software ale computerului au drept consecinta sentimental de abandon, chiar depresie.
Toata investitia pulsionala in calculator il fac pe acesta mai mult decat un simplu obiect.
Caracteristici ale dependentei de calculator
Dictionarul de Psihologie Larousse defineste dependenta ca “stare a unei persoane care este supusa unei finite sau lucru” (de obicei o substanta toxica).
Dictionarul de Psihiatrie Larousse defineste termenul “dependenta” ca “tendinta de a cauta ajutor si protectie la semen, de a se increde in celalalt in luarea oricarei decizii, prin pierderea de maturitate si autonomie”.
Dependenta este “o stare imatura de interrelationare ce are forte de influenta puternice si particularizante “ (23.,idem.)
Dependenta “