Cel puţin doi-trei ani sunt necesari pentru ca toate judeţele din ţară să dispună de personal adecvat pentru a lucra pe ambulanţe de terapie intensivă, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat. Potrivit acestuia, în peste jumătate din judeţe există echipaje de terapie intensivă mobile.
Secretarul de stat a mai spus că, la nivel naţional, este foarte important ca numărul de echipaje de terapie intensivă mobile să crească.
„Poate că mai sunt două-trei judeţe care au astfel de maşini de terapie intensivă însă fără personal, dar această problemă este în curs de rezolvare”, a declarat Arafat, adăugând că în luna octombrie va avea loc examenul pentru medicii rezidenţi în medicina de urgenţă.
Ambulanţele uzate vor fi înlocuite cu altele noi
Totodată, Ministerul Sănătăţii va continua să achiziţioneze anual ambulanţe, însă în număr mai mic, pentru înlocuirea celor uzate, astfel încât să nu se ajungă în situaţia ca tot parcul auto să fie învechit. „Sper ca până la sfârşitul anului să mai fie livrate 153 de ambulanţe pentru serviciile de ambulanţă din ţară. Programul MS e un program multianual, care se adresează şi serviciilor de ambulanţă şi SMURD”, a spus Raed Arafat.
El a precizat că, în acest an, vor mai fi livrate două elicoptere SMURD, astfel încât fiecare regiune să dispună de un astfel de aparat. Referindu-se la dotarea specifică în caz de dezastre, Arafat a apreciat că până la jumătatea anului 2015 aceasta va fi finalizată.