Acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Ponta vor intra pentru prima oara in atentia unor judecatori in data de 20 ianuarie 2014.
Atunci a fost fixat primul termen in Dosarul cu numarul 3927/1/2013 deschis ca urmare a plangerii penale depuse de Mihail Neamtu, Augustin Ofiteru si Adrian Papahagi impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata a lui Victor Ponta, acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat.
Plangerea penala a fost depusa de avocatul Florin Plopeanu dupa ce procurorul de caz, Mihaela Litvin, a decis neinceperea urmaririi penale pe numele lui Victor Ponta si Parchetul de pe langa ICCJ a mentinut aceasta decizie.
Nu se lasa! Se cere redeschiderea plagiatului lui Ponta
Procurorul Mihaela Litvin a decis sa inchida dosarul penal cu numarul 783/P/2012, in care Victor Ponta este acuzat ca a plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si semnata alaturi de Daniela Coman.
Procurorul a studiat constatarea remisa de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor si a concluzionat ca "examinand comparativ pasajele din operele indicate in denunt nu se constata vreo reproducere, totala sau partiala in lucrarea lui Victor Ponta, asemanarile existente incadrandu-se in limitele exercitarii dreptului de autor". De asemenea, ORDA a comunicat oficial ca nu a putut calcula numarul sau procentul de pagini identice din cartea lui Ponta si lucrarile din care denuntatorii (Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru) sustin ca acesta a plagiat.
Augustin Ofiteru (PNR): Ponta a primit drepturi de autor pentru plagiatul sesizat la Parchet
Mihail Neamtu, despre plagiatul lui Ponta: Fie ca ai furat un bou sau o idee, tot furt e
Avocatul Florin Plopeanu, cel care