Până în august preţurile locuinţelor au scăzut mai mult decât în 2011 şi 2012 la un loc
Piaţa bucureşteană este cea mai afectată, urmată de cea din Braşov
Stabilizarea preţurilor pentru locuinţele din România anticipată la fiecare început de an de către jucătorii din piaţa imobiliară a devenit un obiectiv aspiraţional, în timp ce o revenire a pieţei a devenit un obiectiv foarte îndepărtat.
Preţurile locuinţelor la nivel naţional se află pe acelaşi trend început încă din 2008, adică de scădere, iar evoluţia pieţei din primele 8 luni ale acestui an este mai dramatică decât cea din ultimii doi ani la un loc. Scăderea ceva mai temperată din 2012 le-a dat speranţe imobiliarilor că 2013 va fi un an mai bun, însă lucrurile nu stau deloc cum se aşteptau ei.
În intervalul ianuarie-august, ritmul de scădere al preţurilor a fost de 5 ori mai mare decât cel înregistrat în 2012, potrivit indicelui de preţuri realizat de site-ul de profil imobiliare.ro. Astfel, potrivit raportului, în primele 8 luni ale acestui an, la nivel naţional, preţurile au scăzut cu 6,95%, de la 978 euro la 910 euro pe metru pătrat util. Scăderea este semnificativ mai mare faţă de cea înregistrată în întregul an 2012, când în 12 luni s-a consemnat o scădere de 1,3%, faţă de 2011. În 2011 declinul preţurilor a fost de 4% faţă de cea din anul 2010, se mai arată în comunicatul imobiliare.ro, remis ieri redacţiei.
Mai mult, evoluţia negativă din primele opt luni ale acestui an este cu atât mai importantă cu cât sunt oraşe mari din ţară în care s-au înregistrat creşteri de preţuri. "Deşi valabilă la nivel naţional, la nivelul marilor oraşe există abateri de la tendinţă. Astfel, în Timişoara sau Constanţa, pretenţiile proprietarilor sunt mai mari decât la începutul anului, în vreme ce, la Cluj-Napoca, asistăm mai degrabă la o stagnare. Interesant este însă că, cel puţin în ult