Problema este cum anume propunerea Moscovei va fi si pusă în practică.
In ultimul timp, Rusia pare sa fi preluat iniţiativa de pace in Siria si se speculeaza de catre presa internaţionala că îşi pregateste o abordare similara si in ceea ce priveste Iranul. In urma cu doar citeva luni, liderul de la Kremlin era criticat de occident pentru incalcarile drepturilor omului si pentru politica sa in vecinătatea apropiata”. Astazi in intilnirea care a avut loc la Moscova intre şefii diplomatiei Parisului si a Rusiei, Laurent Fabius si Serghei Lavrov părţile nu au reusit sa aibă o pozitie comună in chstiunile politice, dar ambii ministri de externe cred ca trebuie continuat dialogul şi ca negocierile cu Siria trebuie reluate cit mai curind, pentru a se evita in continuare varsarile de singe.
La Praga la Forumul 2000 care are loc in fiecare an, fiind infiintat de fostul preşedinte Vaclav Havel, Dalai Lama, liderul spiritual suprem al Tibetului a vorbit si el despre nevoia de dialog pentru rezolvarea crizei siriene, care intra in al treilea an de violente:
„In Siria, ambele părţi sunt pline de ură, de emoţii distructive. E foarte greu. Si in acelaşi timp, ambele părţi au arme. E foarte complicat. Asa ca, singurul lucru posibil este ca prin contacte personale si cu multa rabdare sa existe un dialog. Este singura cale. Atfel va fi extrem de complicat…
In ceea ce priveste creşterea rolului Rusiei pe arena internationala şi încercarea Moscovei de a se prezenta ca pe o forţa a păcii şi a consensului, exista opinii diferite din partea analistilor politici. Fiodor Lukianov, de la revista „Rusia in Afacerile Globale”, crede ca dupa problemele cu care este confruntat Occidentul si Statele Unite în Afganistan, Irak si Libia, lumea cauta propuneri alternative, şi că Moscova a ştiut sa foloseasca momentul in avantajul sau:
„Ce m