După doi ani de la naufragiul vasului Costa Concordia în Meditarană, moldoveanca Domnica Cemortan, martor-cheie în procesul împotriva căpitanului Francesco Schettino, sparge tăcerea. Ea a ţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că va scrie o carte „foarte apetisantă“ despre acele evenimente şi că a acţionat în judecată jurnalişti din Italia şi Moldova pentru calomnie.
„La doi ani după accident, încă mi se pun întrebări ce făceam la bordul vasului“, şi-a explicat Domnica Cemortan ieşirea. A povestit apoi că este originară din Chişinău, şi-a făcut studiile la Bucureşti şi Paris şi a ajuns să lucreze pe Costa Concordia în urma unui concurs.
Potrivit tinerei, a avut funcţia de „ambasadoare a limbii ruse“, obligaţiile sale fiind să-i ghideze pe turiştii vorbitori de limba rusă, să traducă meniurile şi să facă anunţuri.
„La sfârşitul contractului, am avut posibilitatea să merg într-o croazieră la preţ redus şi desigur am acceptat. În seara naufragiului, mă aflam pe vas în calitate de pasager. Eram pe punte în momentul impactului. Nu eram alături de căpitan, eram la o distanţă de 20 de metri. El îşi făcea treaba, fiin înconjurat de 15 ofiţeri. Timp de două ore am avut timp să văd dintr-un colţ de punte cum au reacţionat mulţi. O să vă daţi seama că nu aţi avut dreptate acuzându-i pe unii“, a spus moldoveanca.
Ea a menţionat că ajunsese pe punte la invitaţia căpitanului pentru a admira panorama insulei Giglio, dar a refuzat să spună în ce relaţii era cu acesta: „Prefer să nu comentez viaţa mea personală“. Chiar dacă a evitat să-şi spună părerea referitor la vinovăţia lui Schettino, blonda a subliniat că nu este normal ca pe banca acuzaţilor să fie o singură persoană şi că ar trebui să fie atrasă la răspundere, în primul rând, compania Costa Crociere.
Tânăra a acţionat în judecată ziarul italian „La Nazione“, singura publicaţie care a titra