Operaţiunea de repunere pe linia de plutire a navei de croazieră Costa Concordia în insula Giglio (regiunea Toscana) a ţinut toată noaptea şi s-a încheiat în jurul orei locale 4.00. Intervenţia a avut loc la un an şi opt luni de la naufragiu. Aceasta este cea mai scumpă operaţiune maritimă de salvare din istorie.
Corespondenta RFI şi RRA în Italia, Elena Postelnicu
Este pentru prima dată când o astfel de operaţiune este efectuată pe un vas atât de mare, lung de aproape 290 de metri, cu o lăţime de 30 de metri, o greutate de de peste 114 mii de tone şi înalt cât un imobil de peste zece etaje.
Cea mai dificilă etapă a fost cea de la început, peste care s-a trecut abia după trei ore. Este vorba de faza critică de desprindere a navei de stânci. Înainte de începerea acestei operaţiuni, muncitorii au pompat 18 mii de tone de ciment în saci pe care i-au pus sub navă pentru susţinere, astfel încât să prevină o eventuală fragmentare a vasului.
Cea mai mare teamă a activiştilor pentru protecţia mediului a fost şi a rămas aceea că nava de croazieră s-ar putea rupe în două, din cauza greutăţii enorme şi că miile de tone de apă poluată din interior s-ar deversa în Marea Mediterană. Misiunea a decurs însă normal, doar cu o pauză de o oră, pentru mici intervenţii.
Nici nu s-a încheiat bine operaţiunea că au şi început discuţiile asupra portului în care va fi tractată uriaşa ambarcaţiune pentru a fi reparată. Se vorbeşte de portul Piombino sau de cel din Palermo, care este totuşi prea departe de coasta toscană, de Portul din Napoli sau de cel din Civitavecchia. Această operaţiune va avea loc însă abia în primăvara anului 2014, pentru că este nevoie de o revizie tehnică a vasului, dar şi de o nouă căutare a corpurilor a două persoane dispărute în naufragiul din 13 ianuarie 2012, soldat cu 32 de morţi. Italia, Elena Postelnicu, despre Costa Concord