Ministerul Educaţiei a tras primele concluzii după programul de monitorizare şi prevenire a cazurilor de abuz, violenţă şi neglijenţă faţă de elevi. Rezultatele nu sunt îmbucurătoare, astfel încât primăvara aceasta s-au atestat 3714 cazuri de abuz.
Autorităţile au depistat 1448 de cazuri de abuz fizic, 1460 de cazuri de abuz psihologic, 666 de cazuri de neglijare, 122 de cazuri de exploatare prin muncă şi chiar 18 cazuri de abuz sexual. Din numărul total, 211 cazuri grave suspecte de abuz au fost referite de către angajaţii din sector autorităţilor tutelare de nivelul I şi II, poliţiei, Inspecţiei Muncii. Cele mai multe cazuri de violenţă – circa 1050 – au fost sesizate de elevi, aceştia fiind urmaţi de profesori, care au semnalat 1043 de cazuri. Părinţii şi personalul non-didactic au raportat, respectiv 317 şi 310 cazuri, arată datele raportului.
„Datele raportului demonstrează că o parte din instituţii şi angajaţi din sector sunt conştienţi de responsabilităţile pe care le au în legătură cu identificarea şi raportarea cazurilor şi se preocupă cu adevărat de protecţia copilului în mediul educaţional şi în alte medii“, a declarat ministrul Educaţiei, Maia Sandu. În acelaşi context, ministrul s-a arătat îngrijorată de faptul că, în mare parte, cazurile de abuz fizic şi emoţional au fost raportate din partea elevilor, iar cazurile de neglijare severă, abuz sexual şi exploatare prin muncă au fost mai puţin făcute publice.
Pe viitor, Ministerul Educaţiei îşi propună să prevadă şi să prevină cazurile de abuz şi violenţă prin monitorizare continuă. Procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului a fost aprobată prin ordinul Ministerului Educaţiei la 22 februarie curent.