România trebuie să investească în eficienţă energetică pentru a nu-şi afecta grav, în următorii ani, gradul de independenţă în acest domeniu. Este recomandarea analiştilor de la PriceWaterhouse Coopers.
În prezent, România este al cincilea producător european de ţiţei şi gaze, astfel, depinde doar în proporţie de 25% de importuri, mult sub media europeană de 50%. Deşi, la momentul actual, situaţia este bună, aceasta ar putea suferi schimbări importante în următoarele decenii, spune reprezentantul PriceWaterhouse Coopers pentru Europa de Sud-Est, Vasile Iuga, transmite Rador.
“Dacă, însă, nu îmbunătăţim eficienţa energetică cu 20% între acum şi 2030, dacă nu se fac investiţiile în gaze de şist şi în zăcămintele din Marea Neagră şi dacă nu se fac investiţiile în offshore pentru creşterea gradului de recuperare din zăcămintele existente, există riscul ca România, în materie de petrol şi gaze, să depindă de importuri în proporţie de 80% în 2030. Asta este estimarea noastră, bazată pe surse publice”, a spus Vasile Iuga..
Recomandările pentru România vizează atragerea investitorilor printr-o impozitare moderată şi aplicarea unui sistem al redevenţelor cu rate diferenţiate, în funcţie de producţia obţinută. La anul, în România se va modifica sistemul de redevenţe, cotele pe care le reţine statul în sectorul de petrol şi gaze naturale.
Principalul producător de petrol şi gaze din Europa este Norvegia, care a extras anul trecut 1,3 miliarde de barili echivalent petrol (bep). Urmează Marea Britanie, cu 583 milioane bep, Olanda – cu 520 milioane bep, Danemarca – cu 114 milioane bep şi România, cu o producţie de 102 milioane bep, transmite Agerpres. Clasamentul continuă cu Germania, care a produs anul trecut 98 milioane bep, Italia – 91 milioane bep, Polonia – 44 milioane bep, Turcia – 20 milioane bep, Austria – 18 milioane bep, Israel