Fostul director general al FMI Dominique Strauss-Kahn va acorda consultanţă guvernului Serbiei, el promiţând să facă tot posibilul pentru a scoate din criză o economie muribundă, dar fără să anticipeze o redresare miraculoasă.
Strauss-Kahn a descris, alături de vicepremierul Aleksandar Vucic, un tablou sumbru al situaţiei economice din Serbia.
"Există probleme reale, dar cred că este posibil să găsim soluţii", a declarat Strauss-Kahn, precizând că a intrat în legătură cu guvernul sârb prin intermediul preşedintelui băncii franceze de investiţii Arjil, Wladimir Moloff, care are un contract cu autorităţile de la Belgrad şi care l-a invitat "să vină în echipă".
Fostul om politic francez nu a menţionat ce soluţii are în vedere pe termen scurt.
"Nu dispun de toate cifrele de care am nevoie. Împreună cu guvernul, vom intra în toate detaliile înainte de a propune măsuri", a spus Strauss-Kahn, care crede că sarcina cea mai dificilă va reveni guvernului, întrucât este mai uşor să dai sfaturi decât să le aplici.
El a precizat că în primele trei luni de colaborare nu va fi remunerat.
Întrebat dacă problemele cu justiţia ale lui Strauss-Kahn pot leza imaginea guvernului, Vocic a subliniat că îl interesează numai competenţele acestuia în domeniul economic.
Strauss-Kahn a demisionat de la şefia FMI în 2011, după ce a fost acuzat de viol de către o cameristă a unui hotel din New York. În Franţa, el este judecat pentru proxenetism în circumstanţe agravante.
La sfârşitul lunii iulie, Strauss-Kahn a afirmat la televiziunea Rossia 24 că politica este pentru el de domeniul trecutului şi că se concentrează pe activităţi de consultanţă.
Fostul şef al FMI a fost numit în iulie membru în consiliile de supraveghere a două instituţii financiare de stat din Rusia, Fondul rus de investiţii directe şi Banca rusă de dezvoltare a regiunilo