Consiliul Economic şi Social (CES) nu a aprobat proiectul guvernamental care permite supraîndatorarea Primăriei Capitalei, pe motiv că acesta nu a fost discutat în Comisia de dialog Social a Ministerului Finanţelor, au declarat pentru Curierul Naţional surse apropiate discuţiilor. CES a decis astăzi să retransmită proiectul iniţiatorului, precizând că, în viitor, va putea da vot pozitiv propunerii, dacă excepţia supraîndatorării care se doreşte a fi aplicată Primăriei Capitalei va fi aplicată tuturor municipalităţilor care au făcut deja împrumuturi.
Guvernul a elaborat un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri de contractare şi/sau garantare de finanţări rambursabile de către Municipiul Bucureşti, al cărui articol unic prevede exceptarea PMB de la rambursarea într-o singură tranşă "atât a obligaţiunilor în valoare de 500 mil. euro, cât şi a celor care urmează a fi emise pentru refinanţarea împrumutului obligatar".
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat în luna august a anului trecut o hotărâre pentru obţinerea unor noi finanţări rambursabile şi/sau externe în valoare totală de 800 mil. euro sau echivalent în lei, în vederea restructurării datoriei în valoare de până la 500 mil. euro şi contractării de noi credite.
Datoria de 500 mil. euro a fost făcută în anul 2005 prin emiterea unor obligaţiuni, a căror scadenţă este anul 2015, dată la care Primăria Municipiului Bucureşti nu o poate achita "într-o singură" tranşă, având în vedere că gradul de îndatorare al instituţiei ar depăşi pragul impus de lege de 30%.
Având în vedere că Primăria Capitalei nu mai poate contracta alte credite faţă de cele deja existente, aceasta a cerut Guvernului să emită un act normativ care să-i permită exceptarea de la rambursarea într-o singură tranşă "atât a obligaţiunilor în valoare de 500 mil. euro, cât şi a celor care urmează a fi emise p