Târgul meşteşugăresc cu obiecte tradiţionale şi hand made, ateliere de citit în tarot şi chiromaţie, de cercei din bănuți, de realizat brățări cu motive tradiționale a fost preferatul turiștilor străini.
Petrecerea a început vineri, cu un concert electrizant al trupei Kal, o trupă romani de world music din Serbia și a continuat cu un extraordinar concert susținut de celebra Fanfară Ciocârlia din Zece Prăjini. Mulțimea prezentă a intrat în atmosfera de petrecere, iar energia de pe scenă a coborât pe chipul fiecărui spectator. Fustele colorate au început a se învârti, aplauzele să curgă, la fel și mustul în pahare. Cea de-a doua zi la Balkanik i-a adus pe scenă pe cei de la Taraful Haiducilor din Clejani, într-o formă de zile mari.
Instrumentiști unici, cu un talent nativ greu de egalat, membrii tarafului au oferit muzică autentică românească, iar ritmurile au ridicat mulțimea la dans încă de la primele acorduri. A doua parte a serii a cucerit inimile celor prezenți. Alexander Bălănescu, alături de un quartet de coarde, a adus repertoriul Mariei Tănase la București, la 100 de ani de la nașterea marii artiste. Oameni cu lacrimi în ochi au sărbătorit rădăcinile românești, iar sunetul s-a împletit cu un mix de proiectii din arhiva de filme a Mariei Tănase, dar și vizualuri semnate de Klaus Obermaier, media-artist și coregraf consacrat în colaj.
Duminică, pe scena Balkanik au urcat Shukar vs Iagalo care au încălzit publicul cu acordeonul lor plin de ritm. Au urmat apoi cei de la Steaua de mare, pe care publicul i-a numit „psihedelicii de la Balkanik”, cu ritmuri orientale pe acorduri de vioară. Atmosfera a fost incendiată de trupa Crispus din Sibiu care au oferit un spectacol de foc şi artificii care a uimit şi impresionat mulţimea adunată în Grădinas Uranus. Seara s-a încheiat cu revelaţia festivalului, trupa Kottarashky and The Rain Dog