Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, a comentat declaraţia premierului Victor Ponta potrivit căreia Complexul Energetic Oltenia va fi privatizat după ce va fi pus pe picioare. Morega crede că acest lucru se va întâmpla, cel mai târziu, până la sfârşitul anului 2014, dar nu pentru că va fi redresată situaţia economică a complexului, ci pentru că se vor continua disponibilizările masive.
Rep.: Previziunile dumneavoastră privind numărul mare de disponibilizări din cadrul Complexului Energetic Oltenia se pare că se vor adeveri. Pe ce v-aţi bazat atunci când aţi estimat aproximativ 5000 de disponibilizări până la sfârşitul anului?
D.I.M.: Încă din luna martie, după o analiză profundă pe care am realizat-o în cadrul institutului pe care-l conduc, am anunţat într-o conferinţă de presă că aproximativ 5.000 dintre salariaţii CEO îşi vor pierde locurile de muncă. Am ajuns la această concluzie după ce am analizat cauzele subiective atât de la nivelul conducerii CEO, cât şi de la nivel naţional.
Rep.: Ne puteţi enumera câteva dintre aceste cauze?
D.I.M.: Când am estimat numărul de disponibilizări m-am bazat pe următoarele: livrarea în sistemul energetic naţional în primele luni a fost de circa 40-50% din capacitatea de producţie a termocentralelor; numărul mare de salariaţi neproductivi, respectiv personal TESA şi auxiliar, care depăşeşte 24% şi încarcă nejustificat cheltuielile de producţie, precum şi lipsa de preocupare în ultimele 3 luni ale anului 2012 şi în primele luni ale anului 2013 de a realiza contracte ferme pentru vânzarea energiei electrice şi pentru cărbune. Toţi aceşti factori nu au făcut altceva decât să crească preţul de producţie al MW şi să creeze disfuncţiuni conducerii bicefale, între CEO şi divizia minieră, ambele ghiftuite cu câte 200 de oameni, personal TESA, fiecare uni