Naţiunile Unite au confirmat, „fără echivoc şi în mod obiectiv“, că în Siria au fost utilizate arme chimice pe 21 august, la periferia oraşului Damasc. Potrivit raportului ONU, în atacul din 21 august a fost folosit gaz sarin, însă nu se ştie de către cine.
„Arme chimice au fost folosite pe scară relativ mare împotriva civililor, inclusiv a copiilor“ se arată în documentul citat de „Le Monde“. Raportul precizează că atacul din 21 august, care ar fi omorât peste 1.400 de persoane, după datele Washington-ului, ar fi fost făcut cu “rachete sol – sol ce conţineau gaz sarin”. Nu este însă un caz izolat: la Geneva, comisia de anchetă a Naţiunilor Unite a anunţat că cercetează alte 14 presupuse atacuri cu arme chimice din septembrie 2011 şi până în prezent.
Şi rebelii au gaz sarin
Ieri, a doua zi după publicarea raportului ONU, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor siriene de securitate a afirmat că rebelii sirieni deţin rachete şi gaz sarin. „Neg 100% că noi am folosit gaz sarin“, a afirmat acest oficial, exprimându-se sub acoperirea anonimatului. „Terorişti (rebelii n.r) fabrică rachete sol-sol şi, cel mai probabil, ei le-au folosit pentru a transporta această substanţă“, a spus oficialul sirian, făcând aluzie la gazul sarin.
El a precizat că au fost descoperite laboratoare de fabricare a gazului sarin la Mosul, în Irak, în apropierea frontierei siriene, o regiune sunnită favorabilă rebelilor. În plus, a anunţat că autorităţile turce au arestat în urmă cu două luni 11 islamişti din cadrul Frontului Al-Nosra ce aveau în posesie gaz sarin, precizând că aceştia au fost „eliberaţi în urmă cu două zile. „În mod sigur, rebelii ştiu să plaseze gaz sarin în ogivele rachetelor.
Au fost instruiţi de serviciile secrete americane, franceze şi britanice care se află alături de ei pe teren“, a insistat el. „Toate acest