Strategia Europa 2020 pentru o crestere inteligentă, durabilă si favorabilă incluziunii are la bază cinci indicatori principali. Unul dintre acestia este îmbunătătirea conditiilor de cercetare si dezvoltare (R&D), cu scopul de a ridica nivelul investitiilor combinate din sectorul public si cel privat în R&D până la 3% din PIB.
Pentru a completa acest indicator al intensitătii R&D, Consiliul European a încredintat Comisiei mandatul de a crea un singur indicator în materie de inovare.
„Indicatorul rezultatelor inovării” măsoară gradul în care ideile din sectoare inovatoare reusesc să intre pe piată, creând locuri de muncă mai bune si sporind competitivitatea Europei. Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile nationale în domeniul inovării, arată că există încă diferente semnificative între tările din Uniune.
Noutatea adusă de indicatorul propus este că acesta se concentrează pe rezultatele inovării.
Există o varietate mare de rezultate ale inovării, acestea fiind diferite de la un sector la altul. Indicatorul propus se bazează pe patru componente care au fost alese pentru importanta lor la nivelul politicii:
- Inovarea tehnologică, măsurată prin numărul de brevete.
- Ocuparea fortei de muncă în activităti care implică un grad ridicat de cunostinte, ca procent din totalul locurilor de muncă.
- Competitivitatea bunurilor si a serviciilor cu grad ridicat de cunostinte. Aceasta se bazează pe aportul produselor de tehnologie medie si înaltă la totalul balantei comerciale si pe cota serviciilor cu grad ridicat de cunostinte în totalul exporturilor de servicii.
- Ocuparea fortei de muncă în întreprinderile care se dezvoltă rapid, din sectoare inovatoare.
Comparativ cu o serie de tări din afara sa, UE în ansamblu are rezultate bune. Elvetia si Japonia se detas