Victorie categorică a medicilor în fața CNAS: chiar premierul a spus că preferă ca primele carduri de sănătate să fie trimise prin poștă, decât să fie distribuite de medicii de familie sau de primării. Problema pare rezolvată, însă balbâielile precedente generează pesimism: mega proiectul de digitalizare a sănătăţii româneşti a înghiţit până acum peste 50 de milioane de euro, însă beneficiile întârzie să se facă simţite, pentru că progresul este doar pe hârtie.
Premierul Victor Ponta a declarat că în opinia sa varianta cea mai pragmatică de distribuire a cardurilor de sănătate este aceea de le transmite către toate persoanele prin poştă şi astfel primăriile să nu fie încărcate cu sarcini pe care nu le pot îndeplini.
"Cred că pe termen mediu şi lung faptul că fiecare cetăţean care apelează la serviciile medicale are un card şi se poate verifica exact când a apelat, cât a cheltuit, va duce la economii importante. Distribuţia nu poate fi făcută prin medicii de familie, deoarece au spus că nu pot să o facă şi atunci există soluţia de fi repartizate în primul rând prin poştă cu confirmare de primire, ceea ce înseamnă nişte bani, sunt nişte milioane bune, dar important este ca acele carduri să şi ajungă la oameni pentru că dacă le dăm la medicii de familie şi rămân la aceştia nu ne-am atins scopul. Era o idee şi cu primarii, dar primarii au o capacitate administrativă mai ales în comunele mici destul de redusă. Soluţia cea mai sigură este prin poştă cu confirmare de primire", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă la sediul CNAS.
Până acum, au fost produse 1,1 milioane de carduri, iar Imprimeria Naţională va continua acest proces până se va ajunge la 16 milioane de exemplare.
Deci, chiar dacă MS reușește în sfârşit să tipărească cardurile pentru 16 milioane de români, operaţiune care costă 24 de milioane de euro, nu are cin