Premierul Victor Ponta a prezentat ieri în Parlament liniile generale ale viitorului acord cu FMI, susţinând că documentul – care nu este public deocamdată – nu conţine nicio intenţie şi niciun angajament de majorare a fiscalităţii, iar ceea ce a fost în prezentat zilele trecute ca o dovadă a unei astfel de intenţii – obligaţia de a plăti contribuţii de sănătate pentru veniturile obţinute din chirii – este o măsură de extindere a bazei de impozitare, nu de majorare a fiscalităţii.
De asemenea, premierul a infirmat că scrisoarea de intenţie trimisă săptămâna trecută la Washington ar conţine angajamente de creştere a contribuţiilor pentru persoanele fizice autorizate (PFA) sau la veniturile obţinute din drepturile de autor.
„Obligarea persoanelor care obţin venituri din chirii de a plăti asigurări de sănătate (din veniturile obţinute din chirii – n.n.) este limitată la 5 salarii medii. Este o măsură de justiţie socială“, a susţinut premierul. El a afirmat că îşi doreşte ca acordul ce va fi semnat în această toamnă să fie ultimul convenit cu instituţiile financiare internaţionale, afirmând însă că el este necesar pentru a menţine jos costul de finanţare a statului şi pentru a garanta credibilitatea ţării.
Premierul a prezentat avantajele acestui acord, pe lângă un cost de împrumut sensibil mai mic, şi o creştere a cofinanţării UE pentru proiectele cu bani nerambursabili, de la 85% în mod normal (fără acord cu FMI şi UE) la 95%, ceea ce aduce României o economie de 1 mld. euro, potrivit spuselor premierului.
Un alt avantaj, a arătat Ponta, este acela că valoarea garanţiilor pe care statul le poate acorda creşte de la maximum 3 mld. lei la 8 mld. lei, ceea ce ar conduce la reluarea creditării, o problemă gravă cu care se confruntă în prezent companiile.
Premierul a mai arătat că acordul va prevede creşterea venitului mimim garanta