Rezultatele unui studiu comandat de un cotidian britanic arată că depozitarea ouălor pe raftul frigiderului, la rece, reprezintă o pierdere de timp şi spaţiu. Pe de altă parte, o altă echipă de cercetători susţine că păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella. Cine are dreptate?
Pe continentul european există o dezbatere în ceea ce priveşte locul optim de depozitare a ouălor. Astfel, în timp ce unele persoane susţin că aceste produse trebuie ţinute în frigider, la rece, pentru a evita riscul de apariţie a intoxicaţiei alimentare, altele sunt de părere că depozitarea lor într-un cofrag, la temperatura camerei, este soluţia optimă.
Concluziile unui experiment realizat recent şi citat de cotidianul „Daily Mail“ par să fi dezlegat misterul în privinţa acestei enigne. Potrivit ipotezelor expuse de cercetători, ambele variante de depozitare sunt corecte. Cu o singură condiţie: ouăle trebuie păstrate, în cele două cazuri, la o temperatură constantă de sub 20 de grade Celsius.
În urma colectării şi analizării datelor, experţii susţin că nu locul, ci fluctuaţiile de temperatură joacă un rol important în prelungirea termenului de valabilitate în cazul acestor produse.
„Ouăle trebuie ambalate şi păstrate în frigider sau pe masă, în bucătărie, pentru a-şi menţine gustul şi conţinutul nutiţional“, afirmă Jay Tolley, managerul Centrului de Testare a Alimentelor din Marea Britanie.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialiştii au realizat un experiment în cadrul căruia au fost testate ambele variante de depozitare pentru două săptămâni. Rezultatele, monitorizate pe tot parcursul cercetării, au fost întotdeauna similare, iar calitatea mostrelor nu a fost afectată.
Teoriile enunţate de cercetătorii britanici vin în completarea unui studiu american publicat în 2012, potrivit cărui