Habitat For Humanity este un ONG creştin, care există de 37 de ani în lume. Are în total 80 de filiale, a construit peste 600.000 de case în toată lumea şi a ajutat aproximativ trei milioane de oameni. În România funcţionează de 17 ani, unde există şapte filiale, iar numărul celor care ajută şi sunt ajutaţi este în continuă creştere.
Nesatisfăcut de stilul lui de viaţă, multimilionarul american Millard Fuller a vândut tot ce avea - acţiuni, case, maşini - şi a plecat cu familia - soţia şi cele trei fiice - în Zair, unde a construit 100 de case pentru persoane defavorizate. Apoi s-a întors în America şi a fondat Habitat for Humanity. La baza acestei misiuni internaţionale stau multe principii biblice - ajutorul acordat aproapelui, faptele bune, dar nu doar pentru ceilalţi, ci şi pentru tine. Millard a popularizat voluntariatul, casele nefiind făcute de constructori specializaţi, ci de voluntari. Unii dintre ei nu au bătut niciodată un cui, darămite să construiască o casă.
„Voluntarul ajunge pe şantier, este trainuit, i se spune de dimineaţă care sunt activităţile, e dotat cu echipament de siguranţă şi apoi face sarcinile din ziua respectivă”, povesteşte Ana-Maria Godja, Manager de Comunicare şi Marketing la Habitat for Humanity.
Fireşte, există şi supervizori, oameni specializaţi în construcţii, un manager de proiect şi altul de şantier, toţi ingineri constructori.
Pe cine ajută
Familiile pe care organizaţia le ajută sunt considerate partenere şi trebuie să îndeplinească trei condiţii: să aibă nevoie urgentă de locuinţă, să fie şi ei voluntari la construcţia casei lor, dar şi la casele altor persoane din comunitatea lor. Se fac mai multe case per comunitate, uneori se ajunge la mici cartiere. Interesant este că cei ajutaţi trebuie să aibă un venit minim lunar constant, deoarece aceste case - şi acesta a fost de la început sistemul l