Dacă acceptăm că acum se tranşează, de fapt, soarta viitorului candidat, întrebarea logică este când se va rupe USL? Când îi vor scoate pesediştii pe liberali afară de la guvernare?
A fost o săptămână marcată de tensiuni în creştere între liderul PSD, Victor Ponta, şi liderul PNL, Crin Antonescu, generate de proiectul minier Roşia Montană. Tensiunea socială a crescut şi ea: în cea de-a 15-a zi de proteste, în Capitală au ieşit, duminică, 15 septembrie, peste 10.000 de oameni, fiind considerată cea mai importantă manifestaţie din ultimii ani. Pentru numeroşi cetăţeni, Roşia Montană este doar un pretext pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de politicieni în bloc. Frustrări acumulate în ani de guvernări corupte şi ineficiente erup în aceste zile într-o mişcare de contestare a întregului sistem: partide, capitalism, corporatism etc. Pentru politicieni, Roşia Montană a devenit cu totul altceva: piatra de încercare a actualei guvernări.
Greu de crezut că USL va supravieţui acestei crize. Ponta şi PSD se declară susţinători ai proiectului, în timp ce Antonescu şi PNL se proclamă adversari. Aceste poziţii devin tot mai clare în ciuda jocului dublu practicat de ambele tabere, în speranţa zăpăcirii protestatarilor. Iniţial, Ponta nu şi-a asumat integral proiectul, afirmând că-l susţine în calitate de premier, dar că va vota împotrivă ca deputat. Antonescu a taxat drept ridicolă poziţia colegului său de alianţă, deşi se află, la rându-i, într-o situaţie cel puţin la fel de bizară: contestă proiectul minier, dar miniştrii săi l-au votat în guvern şi-l susţin cu înverşunare în mai toate dezbaterile publice. Ca să nu mai amintim o altă poziţie, cel puţin la fel de ridicolă ca dedublarea premier-deputat: Antonescu s-a proclamat liderul opoziţiei, deşi împarte puterea cu PSD de mai bine de un an. Pe scurt, şi unii, şi alţii au trecut