Aproximativ 3,8 % dintre adolescenţii români consumă droguri, arată ultimul studiu privind Starea adolescenţilor din România, lansat marţi de UNICEF România. Cercetarea arată că, în rândul tinerilor cu vârsta de 14 ani, procentul creşte la 5,4 %.
De altfel, vârsta de 14 ani este cea la care, în medie, tinerii din România încep să consume alcool, tutun şi droguri.
În ceea ce priveşte consumul de droguri, vârsta medie de iniţiere este cuprinsă între 11 şi 15 ani, arată acelaşi studiu.
Totodată, 42% dintre adolescenţi spun că au consumat alcool. În privinţa mediului din care provin consumatorii, cercetarea arată că cei mai mulţi provin din mediul urban- 50% dintre adolescenţii din oraşe intervievaţi au consumat alcool; de cealaltă partem în mediul rural, 32 % dintre cei intervievaţi au băut. De asemenea, pe sexe, 57% dintre băieţi consumă alcool, iar din rândul fetelor 27%.
În privinţa ţigărilor, studiul arată că 23% dintre adolescenţi au fumat cel puţin o ţigară în viaţă, iar cei mai mulţi (28%) trăiesc la oraş, cu toate că vânzarea de ţigări minorilor este interzisă prin lege în România. Proporţia este dublă în rândul băieţilor: 32% din rândul intervievaţilor de sex masculin fumează, comparativ cu 16% dintre fete.
15% dintre adolescenţi şi-au început viaţa sexuală
Cu privire la comportamentul sexual, cercetarea arată că 15% dintre adolescenţii chestionaţi (10-18 ani) au declarat că şi-au început viaţa sexuală. Studiul arată că proporţia este mai mare în rândul băieţilor, 23%, comparativ cu fetele - 11%.
În privinţa utilizării mass-media şi a Internetului, 96% dintre adolescenţii români se uită zilnic la televizor, iar 50% dintre aceştia petrec mai mult de trei ore în faţa televizorului. 88% dintre tineri utilizează zilnic Internetul, media navigării fiind de mai mult de trei ore şi jumătate.
„Studiul nostru arată c