Anul şcolar a început ieri şi pentru cei şapte elevi din satul Horezu, din judeţul Gorj. Aici funcţionează şcoala primară cu cei mai puţini elevi din Gorj.
Şase copii în clasele I-III şi un băieţel în clasa pregătitoare sunt toţi elevii Şcolii primare din Horezu, care se află pe raza comunei Turcineşti.
Cu ghiozdanele în spate, micuţii au venit cu emoţii la şcoală, pentru că din acest an şcolar au şi un nou învăţător. Este vorba de Ion Popescu, care locuieşte în satul vecin, Rugi. Dacă până acum, cadrele didactice s-au tot perindat la şcoala din satul Horezu, de acum încolo noul învăţător promite să rămână până la pensie. „Aş putea să-i chem la mine acasă, în sufragerie, şi să facem acolo lecţiile, la cât sunt de puţini“, glumeşte noul învăţător. Acesta a avut şi el emoţii în prima zi de şcoală, deşi are o experienţă îndelungată, fiind învăţător din anul 1975: „În prima zi de şcoală, emoţii au avut atât copii şi părinţi, dar şi eu. Copiii au venit însoţiţi de părinţi dornici să mă cunoască“. Elevul care a trecut în clasa a IV-a s-a mutat la şcoala din satul Rugi, deoarece legea interzice unui cadru didactic să predea simultan la mai mult de patru ani de studiu, întrucât s-a introdus şi clasa pregătitoare.
„Programul se va desfăşura simultan, dar decalat în sensul că cei din clasa I şi cea pregătitoarea vor veni de dimineaţă de la ora 8 şi până la 12, iar elevii din celelalte două clase vor fi prezenţi la cursuri între 10 şi 14. Se va lucra în acest mod pentru ca orele de bază să fie predate la câteo clasă“.
Vasi Oprişe a venit pentru prima dată la şcoală, însoţit de părinşi. Nu prea a avut emoţii. „Mi se pare super la şcoală. Îmi place“, a spus băieţelul
Şcoala a fost în pericol să fie închisă
Şcoala din Horezu nu are autorizaţie sanitară de funcţionară, pentru că nu are apă curentă, iar grupul social înseamnă un wc e