Occidentalii continuă marţi eforturile diplomatice în vederea unei rezoluţii puternice a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la distrugerea arsenalului chimic sirian, după o zi de la publicarea unui raport care "îţi dă fiori" privind masacrul de la 21 august.
Pe o singură voce, Washingtonul, Parisul şi Londra au proclamat că raportul ONU nu lasă "vreo îndoială" în privinţa "responsabilităţii extrem de clare" a regimului Bashar al-Assad în atacul cu arme chimice comis la periferia Damascului pe 21 august.
Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a evocat un document cu un "conţinut copleşitor".
Dar după două zile de la un acord între Statele Unite şi Rusia cu privire la dezarmarea chimică a Siriei, Rusia, aliatul loial al acesteia, se opune unui proiect ONU care să ameninţe regimul sirian cu "consecinţe" - adică sancţiuni care pot merge până la recurgerea la forţă -, în cazul în care acesta nu îşi respectă obligaţiile.
Marţi, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov îl va primi pe omologul său francez Laurent Fabius, în contextul în care Moscova se opune unui proiect, apărat de Paris, al unei rezoluţii "puternice şi constrângătoare" privind distrugerea armelor chimice siriene.
Secretarul de Stat american John Kerry urmează să îl primească joi pe omologul său chinez Wang Yi, în contextul în care China a opus în trei rânduri, alături de Rusia, un vot de veto unor proiecte de rezoluţie ale Consiliului de Securitate împotriva Siriei.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a prezentat luni celor 15 membri ai Consiliului de Securitate un raport, a cărui lectură, a spus el, "îţi dă fiori".
Cei care l-au redactat sunt inspectorii ONU care au efectuat o anchetă pe teren în urma atacului cu arme chimice comis pe 21 august lângă Damasc. Această "crimă de război", potrivit lui Ban Ki-moon, s-a soldat cu 1.429 de morţi afirmă W