Sunt peste două milioane de adolescenți în țara noastră, a căror voce nu răzbește până în spațiul public, iar consecințele sunt catastrofale. O analiză realizată de Unicef în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului arată că aceștia își încep viața sexuală la vârsta la care părinții lor se înroșeau numai gândindu-se la asta și încearcă să “evadeze” prin droguri dintr-o lume în care nimeni nu le cere părerea. Sursa: VLAD STĂNESCU
Teoretic, adolescența este perioada cuprinsă între 10 și 18 ani, o categorie de vârstă plină de incertitudini chiar și pentru autoritățile internaționale, care își concentrează eforturile mai degrabă pe copii și tineri.
În România, Unicef a făcut primul pas pentru a scoate problemele adolescenților la lumină, realizându-le “portretul” în baza unui studiu amplu la care au participat peste 600 de subiecți din mai mulți colțuri ale țării.
Captivi în lumi virtuale
A fost o surpriză și pentru sociologi să constate că adolescenții români petrec în medie 7 ore pe zi în fața calculatorului sau a computerului, mai mult pentru a vedea filme sau a asculta muzică, decât pentru a afla noi informații. Cei mai avizi fani ai rețelelor de socializare par să fie băieții (93%). Asta în condițiile în care 5% dintre respondenți nici nu frecventau școala și nici nu lucrau la momentul realizării cercetării.
Alcool, droguri și tutun-un trio periculos
Colac peste pupăză, 42% dintre adolescenți au recunoscut că au consumat băuturi alcoolice cel puțin odată în viață, în special băieții. Situația este cu adevărat îngrijorătoare în mediul urban, unde numărul celor care au pus gura pe alcool este aproape dublu față de adolescenții de la sate (50% față de 32%). Un raport care se păstrează și în cozul consumului de tutun: 28% urban și 19% rural. În cazul drogurilor, statisticile sunt de-a dreptul alarmante, cei mai mulți fiind in