Două dintre veteranele manechinelor de succes acuză industria modei de rasism. Naomi Campbell (43 de ani) şi Iman (58 de ani) susţin că în anii ʼ70 şansele ca un model de culoare să fie distribuit în cadrul unei prezentări erau mult mai mari decât acum.
Un calcul simplu al apariţiilor modelelor de culoare sau de alte etnii cooptate pentru defilări sau în campanii de imagine ale brandurilor arată că industria modei nu este atât de permisivă pe cât se lasă să se creadă.
În sezonul toamnă-iarnă 2013, 151 de designeri au avut show-uri la Săptămâna Modei de la New York. Atunci au fost prezentate 4.479 de ţinute pentru femei, în faţa clienţilor şi a presei. Din totalul acestora, fetele de origine asiatică au preluat 409 de ţinute, în timp ce modelele de culoare au obţinut doar 271.
Potrivit declaraţiilor celor două manechine (foto-jos), designeri precum Victoria Beckham şi Marc Jacobs fie au omis să coopteze în echipa lor manechine de culoare, fie au avut o singură reprezentantă din această categorie.
Calvin Klein, Donna Karan, Chanel, Armani, Gucci, Saint Laurent şi Roberto Cavalli completează lista caselor de modă, în culisele cărora modelele de alte etnii nu au avut un „bilet“ de acces, relatează „Daily Mail“.
Revoltate de manifestările rasiste din industria modei, Iman, Campbell şi fostul model Bethann Hardison au hotărât să fondeze o coaliţie a diversităţii, care îşi propune să semnaleze prejudecăţile rasiale din universul modei.
„Analizăm o industrie care, sezon după sezon, nu aduce pe podiumuri modele de culoare. Indiferent de intenţie, rezultatul este acelaşi: rasismul“, au explicat ambasadoarele campaniei, într-o scrisoare deschisă adresată celor patru capitale din circuitul internaţional de modă: New York, Londra, Paris şi Milano.
„Fie că este vorba de decizia designerului, a stilistului sau a directorului care re