Aproximativ 5.000 de companii funcţionează în industria lemnului, din care 9% realizează peste 80% din cifra de afaceri totală, în timp ce în industria mobilei sunt active 3.000 de companii, din care 6% realizează peste 80% din cifra de afaceri, arată datele citate de Georgian Ghervasie, consilierul personal al primului-ministru pentru promovarea mediului de afaceri.
„Industria mobilei are o contribuţie tot mai mare la PIB. (…) Ne punem însă o întrebare: cât de româneşti mai sunt industria şi produsele româneşti de mobilă şi lemn?“, a spus Ghervasie în deschiderea târgului de mobilă BIFE – SIM care are loc zilele acestea la Romexpo. El nu a precizat care este ponderea firmelor străine în totalul companiilor din această industrie, însă a spus că în piaţa lemnului, profitul străinilor este de 2,8 ori mai mare decât cel al firmelor româneşti.
Dacă în industria de prelucrare a lemnului marii jucătorii sunt austriecii (Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, Egger), industria mobilei este a antreprenorilor locali. O analiză recentă a ZF arată că primii cinci jucători din industria lemnului au avut o cifră de afaceri de 1,2 mld. euro anul trecut, în timp ce în industria mobilei primele 40 de companii au avut afaceri de peste 800 mil. euro.
Industria mobilei creşte pe baza exporturilor
Producţia de mobilă a crescut în ultimii cinci ani susţinută de exporturi în condiţiile în care pe piaţa internă vânzările au continuat să se diminueze. Şi anul acesta trendul de apreciere al exporturilor a continuat, livrările externe ajungând la 694 mil. euro în primele cinci luni, în creştere cu 15% comparativ cu acelaşi interval din 2012, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
„Industria mobilei poate fi una dintre soluţiile de creştere economică cu condiţia să i se acorde atenţie. Ar trebui să existe o politică de p