Anul acesta se poartă falimentarea firmelor sindicale, existând în acest moment mai multe astfel de societăţi ajunse în pragul disipării, fără să-i pese cuiva că sute de oameni şi-au pierdut locurile de muncă şi, în unele cazuri, singura sursă de venit a familiei.
În mod paradoxal, de declinul acestora sunt vinovaţi liderii de sindicat, care nu mai fac protecţie socială nici măcar pe hârtie, devenind businessmani cu alte preocupări decât ale celor care le plătesc cotizaţie pentru a le apăra interesele. Salariaţii Carserv Motru şi Sind Jilţ Dragoteşti, în total aproape 500 de oameni, au ajuns şomeri cu toate că una dintre aceste societăţi a terminat anul trecut cu profit, unul destul de consistent, pe care l-a încasat nimeni altul decât un lider de sindicat, după care a cerut falimentul firmei.
Sindicatul şi-a adjudecat profitul falimentarei Sind Jilţ
SC Sind Jilţ SRL Dragoteşti, unitate cu 405 salariaţi, anul trecut, înfiinţată de către Sindicatul Mine-Energie Jilţ Turceni al cărui preşedinte este Adrian Marciuc, a finalizat 2012 cu bine din punct de vedere financiar, fapt ce nu o scuteşte în prezent să se afle în procedură de faliment.
Consiliul de Administraţie al societăţii a fost unul stufos şi din el au făcut parte numai feţe luminate ale sindicalismului gorjean: Petre Mămăligă, preşedinte executiv al Sindicatului Mine-Energie; Nicolae Pagnejer, secretar executiv al aceluiaşi sindicat; Constantin Ciortan, vicepreşedintele organizaţiei sindicale amintite; Ion Moraru, fost secretar executiv USME Jilţ, şi Marin Zamfir, fost preşedinte Sindicatul EM Dragoteşti, toţi oameni de încredere ai liderului din zona Jilţ, Adrian Marciuc. De remarcat este faptul că toate aceste personaje au fost numite în Consiliul de Administraţie de către Adunarea Generală a Acţionarilor, adică de asociatul unic al Sind Jilţ SRL, Sindicatul Mine-Energie, cu