Fie că vrem sau nu, în mâncarea noastră găsim şi aditivi alimentari. Oricât de mult ne-am strădui, nu putem să-i evităm total. Iată câteva curiozităţi despre aditivii alimentari, dezvăluite de webmd.com.
Unii coloranţi alimentari sunt făcuţi din gândaci
CI 75470 nu va spune nimic. Dar Cochineal? Dar acid carminic? Sau Carmin? Respectivul produs folosit pe post de colorant în prepararea alimentelor şi produselor cosmetice sub denumirea de E120 este obţinut prin uscarea şi zdrobirea unei specii de gândaci din insulele Canare şi Peru. Pentru a obţine 250 g de carmin e nevoie de aproximativ 70.000 de insecte.
Ginul tonic are un ingredient folositor împotriva malariei
Chinina este o substanţă care anihilează simptomele malariei şi care, totodată, dă gustul amărui din apa tonică. Potrivit legendelor urbane, ginul tonic a fost inventat de ofiţerii britanici pentru a da un gust mai bun medicamentelor împotriva malariei. Folosit în medicamente, chinina are efecte adverse serioase.
Guma de Xantan din dressing-uri
Guma de Xantan sau E415 este inclusă în categoria aditivilor suspecţi. Efectele adverse ale acestei substanţe (alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice etc.) depind de cantitatea şi regularitatea cu care se consuma alimentele ce o conţin. În general ar trebui să ocoleşti dressing-urile pentru salate, sosurile, îngheţatele sau produsele de panificaţie care conţin acest agent de îngroşare.
Nu mai mult de 9 pliculeţe de zaharină pe zi
Ce e prea mult strică, iar asta e valabil şi în cazul zaharinei. Potrivit FDA (Autoritatea Americană pentru reglementarea alimentelor şi a medicamentelor), nu trebuie consumate mai mult de 9 pliculeţe de zaharină pe zi.
Sulfiţii pot cauza astm
Sulfiţii păstrează culoarea alimentelor şi îndepărtează bacteriile care pot apărea în vin, fructe uscate, cartofii congelaţi, creveţii