După jumătate din cea de-a treia şedinţă a săptămâniis lichiditatea contratelor futures era foarte slabă, cu doar 132 de contracte încheiate, profilându-se un record negativ. Valoarea contractelor era de numai 1,7 milioane lei. Este pentru a treia şedinţă la rând când speculatorii stau departe de piaţă, interesul scăzând de la o sesiune la alta. În aceste condiţii, piaţa funcţionează pe semnal de avarie, începutul de toamnă fiind unul deloc rodnic pentru operatorul sibian.
Principala cauză a scăderii volumului era diminuarea puternică a speculaţiilor pe derivatul care urmăreşte indicele Dow Jones şi care, în ultimii 2-3 ani a tras practic piaţa după el, asigurându-i supravieţuirea. Astfel, pe DEDJIA_RON se observau 62 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Preţul futures al indicelui pierdea 25 de puncte şi era estimat la 15.507 puncte. Pentru decembrie numărul contractelor era de 12 iar cotaţia estimată era de 15.440 de puncte, în minus cu 10 puncte. În SUA, preţurile futures înregistrau variaţii mici, semnalizând că S&P 500 va rămâne în apropierea nivelului record, în contextul în care inves¬titorii aşteptau un anunţ al FED cu privire la perspectivele stimulentelor economice. "Dacă piaţa americană va reacţiona volatil la anunţul FED este posibil ca şi la Sibex speculatorii să iasă din starea de apatie, cu ceva efecte asupra volumului. Dar şansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici", a comentat un broker.
Nici evoluţia cursului euro/dolar nu era atractivă pentru jucători. Aceştia aveau parte de fluctuaţii reduse ca amplitudine. Cererea şi oferta nu se remarcau în mod deosebit şi nu erau un argument suficient de puternic pentru atragerea de speculaţii. Ca urmare, lichiditatea consemnată după şapte ore de la deschidere era derizorie, realizându-se doar 21 de contracte. Pentru scadenţa decembrie, euro se aprecia modest cu 0,01% şi valora 1,33