Şeful misiunii IFC în România, Ana Maria Mihăescu, a fost recent victima unui furt de acţiuni în valoare de peste 200.000 de euro, pe piaţa noastră de capital, iar cazul este deja la Tribunalul Sibiu.
IFC este divizia de investiţii a Băncii Mondiale.
Faptul că frauda a fost posibilă tocmai în contul unei oficialităţi atât de importante sugerează că pe piaţa noastră de capital orice se poate întâmpla şi că scandalul Cristian Sima şi acuzaţiile de fraudă de la Carpatica Invest, de anul trecut, nu au speriat pe nimeni. Absolut normal, din moment ce nimeni nu este responsabil pentru nimic, niciodată, de la brokeri până la Bursa de Valori, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Poliţie.
Ana Maria Mihăescu a fost păgubită cu peste 900.000 lei (200.000 de euro) de către opt persoane, care au folosit un act de identitate fals ca să tranzacţioneze acţiuni la companii listate pe care domnia sa le deţinea şi să îi ridice din cont banii rezultaţi.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, de la finele lunii iulie, inculpaţii Livia Galea, Bogdan Belu Koteleş, Nicolae Paul Macovei, Aron Hanţiu, Mihai Corcoveanu, Dorel Ioniţă, Ştefan Adrian Fleşer şi Ioan Pungilă au reuşit "din februarie până în aprilie 2013, să inducă în eroare reprezentanţii societăţii de brokeraj, Actinvest SA din Braşov, pe care i-au determinat, folosind o carte de identitate falsă, să tranzacţioneze la bursă acţiunile deţinute de partea vătămată M.A.M. (n.r. Ana Maria Mihăescu), cauzându-i un prejudiciu de peste 900.000 lei, bani ridicaţi de inculpaţi din centrul bancar anume deschis pentru aceasta la Raiffeisen Bank".
Procurorii nu au precizat de unde aveau hoţii informaţii legate de portofoliul şefului IFC. Pentru tranzacţionarea acţiunilor este nevoie ca acestea să fie mutate de la Depozitarul Central la broker.
Cazul