Scris de Simona Albinaru - De curând comisarii CJPC Bihor au efectuat acţiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii şi produselor de panificatie precum şi a produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor.
Controlul s-a desfăşurat la 65 operatori economici, producători, distribuitori şi comercianţi en detail din Oradea dar şi din judeţ. Abaterile nu au contenit să apară. Astfel, dintre cei 65 operatori economici verificaţi la 55au fost găsite abateri.
Principalele abateri constatate au fost utilizarea pentru cântărirea produselor în magazinul propriu de comercializare a unui mijloc de măsurare, balanţă având verificarea metrologică mai veche de un an . Neinscripţionarea mijloacelor de transport utilizate cu denumirea produselor transportate, neafişarea denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produsului, sortimentul şi preţul raportat la unitatea de măsură, lipsa buletinelor de analize fizico-chimice pentru produse şi lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare pentru produsele comercializate vrac, au fost alte abater des întâlnite.
„În timpul acţiunii tematice de control au fost verificate 15.743 kg pâine, produse de panificaţie şi de patiserie. Dintre acestea au prezentat deficienţe 13.291 kg în valoare de 20.369 lei”, a precizat comisarul şef adjunct al CJPC Bihor, Giani Bura. Valoarea amenzilor aplicate în urma controlului se ridică la 212.500 lei.Sfaturi
Pentru a nu avea surprize neplăcute, protectorii consumatrorilor recomandă ca atunci când achiziţionaţi produse de panificaţie şi patiserie să refuzaţi produsele care prezintă modificări ale culorii, consistenţei, gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi. Acordaţi atenţie aspectului. Pâinea nu trebuie să fie arsă, insuficient coaptă, def