Scris de Cristian Horgoș - Episcopiile catolice de Oradea au invitat-o pe autoarea unei cărţi mărturie, urmaşa unei familii boiereşti.
Palatul Baroc al Episcopiei Romano-Catolice a găzduit, luni seară, lansarea volumului «Pe urmele mele în două lumi: România – SUA. Romanul unei vieţi – cronica unei epoci» de Simona M. Vrăbiescu Kleckner, în prezenţa acesteia.
Introducerea în atmosferă i-a aparţinut cvartetului de coarde coordonat de Bogdan Cocora iar pentru final, Florica şi Florin Maris-Hinsu au dat viaţă unor arii de operă de Verdi.
Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a precizat, de la bun început, că Simona Vrăbiescu Kleckner este „o olteancă ortodoxă şi o mare doamnă” dar şi că a fost foarte impresionat de evocarea familiilor de boieri olteni.
„Să nu uităm, dragii noştri. Dacă uităm, suntem şi noi vinovaţi. Ca să nu uităm am invitat-o la Oradea pe autoarea acestei admirabile cărţi”, a încheiat episcopul Bercea.Roman-dureros
În continuare, redactorul-şef al Revistei Familia, Ioan Moldovan, a subliniat că romanul nu este unul de ficţiune sau plăsmuire ci un „roman dureros al unei vieţi” care ne duce cu gândul la viaţa lui Nicolae Iorga. „Această carte e o mărturie, nu o descriere a unui jurnal ori a unei biografii. Ea surprinde un destin individual dramatic dar şi istoria noastră, a ţării. Istoria personală pare zdrobită dar prin scrierea ei, doamna e o învingătoare. Iar cartea transmite un sentiement întremător că se poate”, a mai spus Moldovan. Redactorul Familiei a mai explicat şi „binecuvântata răzbunare a scrierii” în sensul ei non-violent, de catharsis.
La rândul ei, Ligia Mirişan, director al Bibliotecii Judeţene «Gheorghe Şincai» Bihor, a mărturisit că ea însăşi a avut bunici intelectuali care au suferit în comunism şi a subliniat că „în această carte există o lume extraordinar de frumoasă şi adevărată”, redată cu o „uimitoar