"Vrem bani pentru sănătate". Cu acest slogan , 20 de asistenţi medicali, infirmieri şi brancardieri din Cluj s-au urcat astăzi într-un microbuz care îi va duce direct în faţa Ministerului Sănătăţii, la Bucureşti. Acolo, personalul sanitar îşi va striga nemulţumirile în stradă, iar, dacă cerinţele lor nu vor fi auzite, oamenii ameninţă că vor bloca activitatea în spitale.
Angajaţii din spitalele clujene muncesc mult peste limita prevăzută de lege şi au salarii de mizerie. Ei merg la Bucureşti cu o listă de revendicări.
Veronica Pop e asistent medical: "Vrem să obţinem ceea ce ne dorim, 6% din PIB, să obţinem mărirea de salarii cu care ne luptăm de atâta timp, apoi lipsa de personal care e în toate clinicile de aici din Cluj-Napoca", spune ea. "Facem de toate şi suntem sub limită", completează infirmierul Faszekas Istvan. "Şi avem un salariu de 700 de lei".
La Spitalul Clinic de Oncologie din Cluj, de exemplu, pe o singură secţie lucrează doar jumătate din numărul de asistenţi medicali prevăzuţi în organigramă. Iar de angajări nici nu poate fi vorba. "
"Asistenţii sunt puţini pe secţie, poate chiar jumătate faţă de cât e nevoie, dar bani nu sunt ca să se facă angajări", spune asistenta medicală Cosmina Turcu.
Sindicaliştii spun că măsurile de protest nu se vor opri la pichetarea Ministerului Sănătăţii. "
"Subfinanţarea sistemului, deficitul major de personal, salariile mici ceea ce determină o migrare najoră a persoanlului calificat către alte ţări", explică preşedintele sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman.
La începutul lunii octombrie, personalul sanitar şi medicii vor organiza un miting de protest, tot în Bucureşti, dar nu exclud nici varianta unei greve generale.
Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant