O mare parte din magazinele care comercializau exclusiv aur au început să vândă şi argint, orientându-se tot mai mult către acest segment, după ce bijuteriile au fost accizate, după cum ne-a spus Mihail Pacioianu, preşedintele Asociaţiei Bijutierilor din România.
Din data de 1 septembrie, bijuteriile din aur şi/sau din platină, excluzând verighetele, au fost accizate.
Ca urmare a acestui fapt, preţul bijuteriilor a crescut cu circa 15%, vânzările scăzând proporţional, în această perioadă, ne-a precizat domnul Pacioianu, adăugând: "Comercianţii de bijuterii nu pot suporta acest lucru. Oricum, acest sector este unul unde activitatea a scăzut la sub 40% faţă de perioada din 2007-2008. Dacă în 2007 se vindeau circa 15 tone de bijuterii din aur, acum mai sunt comercializate în jur de 6 tone de astfel de bijuterii şi se va vinde şi mai puţin".
Domnia sa ne-a spus, recent, că, în trecut, autorităţile noastre au purtat discuţii cu reprezentanţii FMI, care au acceptat scăderea progresivă până la eliminare a accizei la bijuterii.
"În 2007, acciza era 25%, după care în 2008 au redus-o la 15% şi în 2009 la 10%, pentru ca de la începutul lui 2010 s-o elimine, iar acum o introduc din nou. Este o mentalitate greşită că lănţişoarele sau cerceii de câteva grame, care costă câteva sute de lei, sunt produse de lux. Am înţelege dacă ar pune accize la acele categorii de lux cum sunt bijuteriile cu diamante sau ceasurile, de 20.000-40.000 de euro, dar la bijuteriile mici din aur accizele nu sunt justificate", a mai spus domnul Pacioianu.
* Companiile din industria băuturilor alcoolice ar putea acţiona statul în Instanţă
Printre alte produse la care au fost aplicate accize se numără confecţiile din blănuri naturale; autoturismele de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai ma