Maxim Tocarev (24 de ani) din Chişinău a plecat la studii în Statele Unite ale Americii în anul 2007. Astăzi este coproprietarul unui restaurant cu specific italian şi nume poetic din San Francisco.
Încă din liceu Maxim Tocarev îşi dorea să călătorească, să înveţe limbi străine şi cunoască alte culturi. Visul său a devenit realitate chiar după ce a terminat Liceul „Orizont“ din Chişinău. La 18 ani, a plecat în Statele Unite pentru a studia administrarea afacerilor la Universitatea Fresno Pacific din California, iar după absolvire a fost recrutat de una dintre companiile cu oficiu în Silicon Valley.
ÎNCEPUTUL A FOST GREU
„America este ţara oportunităţilor, unde munca este recompensată. Mi s-a propus un post la una dintre cele mai mari companii de contabilitate din lume, care oferea un salariu mare şi posibilitatea de avansare în carieră“, povesteşte tânărul.
Însă, pentru că şi-a dorit mereu să facă antreprenoriat şi era destul de curajos pentru a începe o afacere de la zero, a refuzat oferta. „M-am mutat în San Francisco şi am început să analizez diferite opţiuni pentru a rămâne în America. În 2012, am investit banii pe care i-am strâns din alte proiecte într-un restaurant“, îşi aminteşte Maxim.
A urmat o perioadă grea în care localul nu aducea venituri, în timp ce cheltuielile erau mari. „Mi-am dat seama că nu vom face faţă competiţiei acerbe de pe piaţă. Am restructurat managementul şi am reproiectat conceptul şi de atunci afacerea merge ca pe roate“, spune tânărul.
POARTĂ NUMELE LUI DANTE ALIGHIERI
Partenerul său de afaceri este Francesco d’Ippolito, din Italia, iar restaurantul poartă numele poetului şi filosofului italian Dante Alighieri - „Dante’s Table“. Au 17 angajaţi, din Italia, Mexic, SUA şi Cuba. Cei care le trec pragul pot comanda bucate tradiţionale italiene, de la pizza şi până la deserturi. „Zilnic avem foarte