Cu câteva mii de dolari investiți în 1993, medicii Ozana și Cristian Moraru au ajuns, după 20 de ani, la trei clinici oftalmologice în București și venituri de circa 4 milioane de euro
Acum 20 de ani, într-un cabinet luat în chirie la Policlinica cu Plată numărul doi din Pantelimon,București, cei doi doctori, pe atunci necăsătoriți și proaspeți rezidenți, au înființat primul centru din România în care se făcea chirurgie în ambulatoriu.
De la prima clinică oftalmologică privată cu activitate chirurgicală, Oculus a ajuns, treptat, să fie prima care a introdus în România tehnica modernă de operare a cataractei - facoemulsificarea (1997) și implantarea cristalinului artificial foldabil (1999); prima clinică din țară unde cataracta se opereazăca standard prin microincizie (1,6-1,8 mm) și cu anestezie fără injecții (din 2006); prima din România și una dintre primele din Europa de Est ce a introdus operația de cataractă cu laserul cu femtosecundă, cea mai importantă inovație în domeniul chirurgiei cataractei.
Pionieratul oftalmologilor români le-a adus recompense financiare şi profesionale mari. Odată deveniți independenți, în 1996 (când și-au cumpărat primul sediu pentru clinică), cifra de afaceri a companiei a crescut constant, iar proiectul inițial a fost dezvoltat în continuare.
În plan profesional, cei doi medici sunt permanent invitați la congresele internaționale pentru prezentări și operații live. Dintre oftalmologii români sunt singurii recunoscuți internațional, clinica Oculus fiind totodată unul dintre cele șapte centre de referință mondială care au fost alese pentru testarea aparaturii inovative din domeniul oftalmologic, înainte de a se permite ca aceasta să fie comercializată. În Europa, există trei astfel de centre: cel deţinut de familia Moraru, unul în Franța și altul în Olanda. Celelalte patru sunt în America.
Pentru a aju