Peste 100.000 de companii au intrat în insolvenţă în ţara noastră, în ultimii ani, dar numai 1% s-au reorganizat cu succes, a declarat, ieri, avocatul Vasile Deleanu, senior partner în cadrul Rovigo. În alte state, 10% din companiile aflate în insolvenţă se reorganizează cu succes.
Domnul avocat Deleanu consideră că reţeta unei reorganizări reuşite este să transformi legea insolvenţei în oportunităţi de afaceri: "Problema este că noi avem o lege bună, care nu este exploatată la adevăratul potenţial. Constat că este o lipsă de comunicare între părţile implicate într-o insolvenţă. Insolvenţa nu este privită ca o realocare a resurselor, aşa cum ar trebui. Cheia reuşitei este ridicarea dreptului de administrare şi cedarea controlului companiei către administratorii judiciari, comunicarea şi respectul reciproc, asumarea răspunderii de către administratorii judiciari atunci când întocmesc planurile de reorganizare şi când denunţă contractele păguboase, buna credinţă şi abordarea curajoasă şi creativă a legii insolvenţei".
Oficialul Rovigo susţine că reorganizările eşuează atunci când creditorii şi administratorii judiciari menţin la conducerea societăţilor vechiul management păgubos, când planul de redresare nu este realist, când nu se aduc bani noi care să asigure capitalul de lucru, dar şi când nu-şi asumă decizii importante pentru societăţile în dificultate.
Vasile Deleanu a mai spus că toată lumea vorbeşte despre modificarea legii insolvenţei, dar acest lucru nu este o soluţie: "Problema constă în aplicarea ei şi valorificarea tuturor drepturilor procesuale rezultate din cea pe care o avem. Nu trebuie să schimbăm legea, ci actorii, mentalitatea şi modul de lucru. Trebuie să muncim şi să fim inventivi. Trebuie să transformăm cunoştinţele de drept în oportunităţi de afaceri şi să salvăm companiile. Administratorilor judiciari trebuie să li se încredinţe