Mai multe companii scoase la mezat de Ministerul Economiei – Romaero, Fortus, Şantierul NavalMangalia – au o importantă zestre de terenuri. Aversa a fost deja privatizată, dar producţia de pompe va continua „pentru cel puţin trei ani“.
Ministerul Economiei a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că o să privatizeze majoritatea companiilor din portofoliul său, însă cele mai multe dintre acestea ori au patrimonii imobiliare bogate şi situaţii financiare foarte proaste, ori necesită avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„Ne propunem, de asemenea, să vindem majoritatea portofoliului de societăţi din subordinea Ministerului Economiei“, se arată în scrisoarea de intenţie convenită cu instituţia financiară internaţională. Obligaţia asumată cu FMI este în linie cu dorinţa ministrului de resort, Varujan Vosganian, care s-a exprimat în mai multe rânduri pe această temă.
Vosganian declara la finele lunii iulie, la Adevărul Live, că se angajează ca până la sfârşitul anului viitor să nu mai existe portofoliu al Ministerului Economiei în ceea ce priveşte companiile la care statul este acţionar majoritar. „Acolo unde suntem majoritari să vindem tot. Fondul Monetar a fost atât de încântat de această formulă încât ne-a rugat să fie introdusă în textul final. Până la urmă nu a mai fost introdusă, probabil că pentru unii colegi de-ai mei a fost o declaraţie un pic şocantă. Eu vreau să fiu manager, dar nu director, eu sunt acum un fel de mega-director al companiilor de stat. Nu e normal să se întâmple aşa“, spunea atunci Vosganian.
Romarm, ultimul cartuş
Printre cele mai mari companii rămase în curtea lui Vosganian se află Romarm şi filialele sale – Arsenal Reşiţa, Automecanica Moreni, Metrom, Electromecanica Ploieşti, Uzina Mecanică Sadu, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Cugir, Carfil, Tohan, UM Bucure