Rezultatele foarte bune obţinute prin aplicarea experimentală a unui medicament în cazurile de sângerări minore intracerebrale vor fi explicate pe larg de neurologii de la SJU Slatina, zilele următoare, în cadrul lucrărilor Congresului Internaţional de Neurologie de la Viena.
Echipa de neurologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina care timp de patru ani a experimentat, pe 40 de bolnavi, cu rezultate excelente, un tratament încercat şi de canadieni şi italieni, însă în alte doze şi cu alte rezultate, se va afla în perioada 21 - 26 septembrie la Viena, la Congresul Internaţional de Neurologie. Rezultatele muncii lor, rezumate în lucrarea „Terapia cu hemostatice în hemoragia intracerebrală acută”, vor fi prezentate în 25 septembrie, în cadrul sesiunii de lucrări a congresului. La eveniment va participa întreaga echipă, medicii Renică Diaconescu, Mugurel Coteanu şi Carmen Stancu având deja bifat succesul la Congresul Naţional de Neurologie, când lucrarea lor a primit premiul III.
„Nu este un lucru mic acela că din 3.000 de lucrări depuse, a noastră se află printre cele 200 acceptate. Eu cred că este un succes, pentru că, din câte ştiu, este pentru prima dată când un spital judeţean participă cu o lucrare la un asemenea eveniment, alături de clinici renumite”, a declarat coordonatorul echipei, medicul Renică Diaconescu.
Experimentul medical a început la Slatina în urmă cu patru ani. Eşantionul de 40 de bolnavi a fost ales din 270 pacienţi cu hemoragii intracraniene minore, condiţia esenţială a tratării cu substanţa care conţine factorul VII de coagulare reactivat fiind aceea ca pacientul să ajungă în primele ore de la producerea accidentului. La fel de mult a contat disponibilitatea spitalului de a asigura medicamentul necesar, folosit, de altfel, mai mult în Terapie Intensivă, o fiolă costând aproape 30 de milioane lei vechi.