O premieră pentru istoria recentă, deschiderea unui şantier arheologic la Periprava pentru a identifica gropile comune în care au fost înmormântaţi deţinuţii politici din perioada comunistă nu rămâne un demers cu valoare strict istorică. Şeful IICCMER, Andrei Muraru, a anunţat, la GÂNDUL LIVE, că în acest caz au fost sesizaţi procurorii. "Am vorbit cu cei de la Parchet, se vor preleva probe", a spus el, apreciind că sunt toate indiciile că la Periprava există gropi comune în care au fost îngropaţi deţinuţii morţi în lagărul comunist.
"Toţi sunt bărbaţi, nu există urme de haine, unii sunt legaţi cu sârmă, braţele nu sunt puse pe piept, nu există urme de sicriu. Suntem aproape siguri că cei morţi sunt de la colonia de muncă", a adăugat Muraru.
În cadrul investigaţiei realizate în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, gândul a prezentat miercuri primele rezultate ale săpăturilor de la Periprava. De asemenea, gândul a publicat dosarul lui Ion Ficior, fostul comandant al lagărului comunist din Deltă, al doilea torţionar comunist denunţat pentru genocid.
Profilul complet al torţionarului Ficior
Interviu cu torţionarul Ion Ficior, fostul comandant de la Periprava
Mărturii ale supravieţuitorilor din lagărul de la Periprava
Mărturii ale foştilor gardieni ai lagărului condus de Ficior
Reportaj de la Periprava unde s-a deschis un şantier arheolgic pentru identificarea gropilor comune
Regimul de teroare instituit de Ion Ficior la Periprava a dus la moartea a cel puţin 103 deţinuţi politici. Chiar dacă fostul comandant neagă toate acuzaţiile, mărturiile supravieţuitorilor, dar şi documentele îl contrazic. Potrivit şefului IICCMER, rapoartele de autopsie au ajutat la construirea dosarelor torţionarilor comunişti, constatările medicilor legişti, unii deţinuţi, fiind făcute