*Sumele ajung până la 40.000 de lei, mai spune șeful Spitalului Județean, precizând că aceștia preferă să-și facă niște calcule și să plătească în rate
Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, dr. Iosif Roșca, a discutat despre problema medicilor la nivelul celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ: „O bună parte din medicii care lucrează acum la spital vor ieși la pensie în următorii doi ani, iar rezidenții nu vor să rămână la Tulcea. Avem cazuri de medici rezidenți care au avut contract pe post și care aleg în ultimii ani să plece de aici, cu riscul de a plăti costurile de școlarizare. Ei pot achita aceste datorii în rate, astfel că își fac calculele și este mai bine să plece“, explică dr. Iosif Roșca.
Acesta a mai precizat că, deși sumele sunt mari, de până la 40.000 de lei, este mai rentabil pentru medici să plece din județul nostru. „Noi nu putem oferi salarii mai mari decât în alte părți, iar dacă nu le oferim și altfel de beneficii, nu avem șanse să îi convingem să rămână la Tulcea“.
La momentul de față este în lucru investiția de la I.L. Caragiale, acolo unde vor locui cinci medici cu familiile lor, iar o locuință va fi folosită de o familie de medici prin implicarea primăriei municipiului Tulcea (din fondul locativ al administrației locale).
În total, la Tulcea ar trebui să lucreze 200 de medici specialiști, dar la momentul de față, în spitalul județean sunt încadrați mai puțin de o sută de specialiști. Anume zone de activitate sunt total descoperite: spre exemplu, Unitatea de Primire Urgențe a spitalului județean nu are nici măcar un medic specialist. Conducerea spitalului este în „tratative“ cu un medic specialist pe urgențe (din țară) să vină la Tulcea, măcar detașat pentru un an.
De asemenea, deficitare ca personal specializat sunt și secțiile de pediatrie și neonat