În ultimul timp, femeile gravide care sunt nevoite pe perioada sarcinii să facă tratament cu Clexane, o soluţie injectabilă necesară în prevenţia tulburărilor trombo-embolice de origine venoasă, trec printr-un adevărat coşmar. Medicamentul a început să se găsească din ce în ce mai greu în ultimele luni, până când, începând cu septembrie, acesta parcă a intrat în pământ. În farmaciile din Craiova nu mai dai de Clexane decât foarte rar şi în cantităţi extrem de mici şi asta dacă ai noroc. În rest, farmaciştii ridică din umeri şi dau vina pe producător. În schimb, Sanofi România, compania care aduce pe piaţă acest medicament, susţine că aprovizionările sunt constante, iar în farmaciile din Craiova au ajuns la începutul lui septembrie peste 8.000 de fiole de Clexane.
Pe lângă grijile sarcinii şi problemele inerente ale acesteia, pentru unele gravide din Craiova a mai apărut o problemă, de data aceasta dramatică: goana după Clexane. Singurul medicament compensat sută la sută care este recomandat femeilor gravide cu tulburări trombo-embolice de origine venoasă pare să fi dispărut de pe piaţă. Viitoarele mămici la care s-au descoperit probleme de coagulare a sângelui, pentru a duce la capăt sarcina sunt nevoite să-şi facă injecţii cu Clexane, doza şi protocolul de administrare fiind stabilite de medicul hematolog. Medicamentul se prezintă sub forma unei cutii cu zece seringi preumplute, iar, de regulă, doza recomandată gravidelor este de 0,4 sau 0,6 ml (Clexane se prezintă şi sub formă de doze de 0,2 ml şi 0,8 ml, pentru care există însă o coplată din partea pacientului). Şi tocmai aceste doze destinate în special gravidelor lipsesc, iar de aici şi coşmarul celor care îşi doresc cu orice preţ să aducă pe lume un copil.
„În urmă cu trei ani am pierdut un copil când eram însărcinată în 33 de săptămâni. A fost o perioadă foarte urâtă pentru mine şi am dec