Numărul incendiilor creşte în perioada sezonului rece, deoarece cetăţenii folosesc sursele de încălzire aproape permanent. Conform statisticilor, majoritatea incendiilor produse în perioada sezonului rece se datorează exploatării necorespunzătoare a sistemelor şi instalaţiilor de încălzire utilizate în clădiri.
Pentru a vă proteja viaţa şi bunurile de incendii, pompierii au câteva sfaturi pe care, dacă le veţi respecta, veţi fi feriţi de astfel de incidente. Fiecare cetăţean are obligaţia de a-şi verifica instalaţiile de încălzire, de a repara şi curăţa sobele, dar şi coşurile de evacuare a fumului. O altă măsură este aceea de a instrui persoanele care se ocupă cu aprinderea şi stingerea focurilor. Pompierii mai spun că cetăţenii trebuie să verifice stingătoarele, dar şi instalaţiile de alimentare cu apă şi să le protejeze împotriva îngheţului.
Au fost şi cazuri când incendiile au fost provocate de copii, pe care frigul îi ţine mai mult pe lângă şi în casă în perioada de iarnă. Astfel, aceştia nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul şi nici să intre în depozitele de furaje, poduri, magazii sau grajduri cu chibrituri asupra lor, lumânări sau brichete. De asemenea, ei nu au voie să folosească reşourile, radiatoarele sau fiarele de călcat.
La instalarea şi folosirea sobelor cu şi fără acumulare de căldură, cetăţenii trebuie să ţină cont de câteva aspecte. Astfel, sobele fără acumulare de căldură (de metal) trebuie să fie amplasate la distanţă de pereţii din lemn sau alte materiale ce se pot aprinde uşor şi nu aşezate direct pe pardoseala combustibilă, ci pe un postament din materiale termorezistente, perimetrul acestuia trebuind să depăşească pe cel al sobei. Pompierii mai spun că este interzisă folosirea sobelor care au uşi defecte, dar şi aprinderea focului cu benzină sau alte lichide inflamabile ori alimentarea sobelor cu lemne lungi, care să